Optimaliseer je website op laadsnelheid

Websites worden grafisch steeds mooier en dynamischer. Gevolg hiervan is dat afbeeldingen en broncode steeds groter worden. Dit heeft direct nadelig effect op de laadsnelheid van je website. Aangezien de positie in zoekresultaten van zoekmachines zoals Google en Bing onder andere afhangt van de laadsnelheid, is het belangrijk dat je website op dit punt wordt geoptimaliseerd. Wij geven graag een aantal tips om dit zelf aan te pakken, maar helpen ook met een adviesgesprek.

Schaal en comprimeer afbeeldingen

Te vaak geven websites te grote afbeeldingen weer. Een foto kan bijvoorbeeld al gauw een aantal megabytes (MB) groot zijn. Deze formaten zijn geschikt voor hoogwaardig drukwerk, maar niet voor het internet. Voor standaard beeldschermen is een afbeelding die 72 punten per inch bevat voldoende, terwijl een bestand dat geschikt is voor drukwerk 300 punten per inch nodig heeft. Schaal daarom iedere afbeeldingen om ze geschikt te maken voor het web. Essentieel is ook dat de afbeelding lossless wordt gecomprimeerd. Dit wil zeggen dat de bestandsgrootte wordt verminderd zonder kwaliteitsverlies aan de afbeelding.

Comprimeer CSS en JavaScript

De gemiddelde CSS- en JavaScriptbestanden zijn de laatste jaren fors gegroeid. Deze bestanden bevatten programmeercode die bepalen hoe de website eruit ziet en hoe deze reageert als je bijvoorbeeld op een knop klikt. Omdat CSS-code en JavaScriptcode vaak uit veelvuldige bestanden bestaan moet een webbrowser ook meerdere verbindingen maken met de webserver: een tijdrovende klus. Door al deze bestanden samen te voegen tot één CSS-bestand en één JavaScriptbestand hoeven slechts twee extra verbindingen te worden gemaakt. Overbodige witruimte uit de bestanden verwijderen bespaart vaak nog eens meer dan 50% op de bestandsgrootte.

Schakel een Content Delivery Network (CDN) in

Een CDN is een servernetwerk dat geoptimaliseerd is voor het aanbieden van bestanden via het internet. Het voordeel van een CDN is dat je website wordt gedistribueerd naar servers over de hele wereld. Hierdoor kan een computer in de Verenigde Staten je website net zo snel weergeven als een computer in Nederland. Daarnaast is een CDN in staat om, zonder snelheidsverlies, veel meer verzoeken af te handelen dan een enkele webserver.

Laat je website controleren door specialisten

Behoefte aan een betere laadsnelheid, maar is het je nog niet helemaal duidelijk welke manier het beste bij jouw website past? Laat je website door een van onze specialisten controleren op performance en ontdek wat nodig is.

Geschreven door Mike Lelieveld op 26 juni 2014.

Kennisblog

Regelmatig publiceren we - naast de workshops die we organiseren - artikelen over trends en ontwikkelingen uit ons vakgebied. Vind je onze blogs interessant en wil je op de hoogte blijven van nieuwe publicaties? Meld je hieronder aan voor de blog alert.

Blog alert

Meer artikelen