Open source vs. Closed source

Open en Closed Sources hebben beide zo hun voor- en nadelen. De keuze die je maakt heeft gevolgen voor alle aspecten waarmee je tijdens de ontwikkeling van een website te maken krijgt. Internetbureau 2manydots kan u uiteraard adviseren in uw keuze. Hieronder zetten we het vast in grote lijnen uit.

Vastgestelde richtlijnen of functies op maat

Bij de aanschaf van Closed Source koop in feite een licentie waarmee je de software mag gebruiken volgens de vastgestelde richtlijnen. Je bent hierbij geen eigenaar van de broncode en extra functies moeten op maat worden gemaakt, wat de kosten opschroeft. Bij Open Source kies voor een vrij te downloaden software die op iedere manier kan worden aangepast. De software is gratis. Je betaalt bij een Open Source vooral voor het aan laten sluiten van de functionaliteiten en het aanpassen van het webdesign.

Makkelijk optimaliseren

Wanneer je op termijn nieuwe features aan je website wilt toevoegen, is het makkelijker om met een Open Source te werken. Hoe groter de groep die gebruik maakt van dezelfde Source, hoe meer updates en uitbreidingen het pakket kent. Voordeel is ook dat veel voorkomende websitescenario’s al bestaan, waardoor het wiel meestal al voor je is uitgevonden. Kies je voor een Closed Source dan mag je er vanuit gaan dat problemen worden gecorrigeerd door updates. Heb je optimalisatiewensen voor de website, dan moeten deze custom worden gemaakt.

Afhankelijk of liever vrij

Wanneer je zelf geen beheerder bent van de broncode zoals bij een Closed Source het geval is, dan wordt het lastig om over te stappen van internetbureau. Een andere webbouwer kan in uiterste gevallen de software wel inlezen wanneer de voorgaande partij de broncode beschikbaar wilt stellen. Maar het verdiepen in een onbekend systeem kost veel tijd. Bij een Open Source ben je onafhankelijk van de webbouwer omdat je zelf eigenaar bent van de software. Je kunt dus altijd overstappen naar een internetbureau met dezelfde kennis van het CMS.

Inlezen in modellen

Uiteindelijk valt er zowel voor een Open Source als een Closed Source iets te zeggen. De beide modellen zijn door de jaren heen dichter naar elkaar toegegroeid. Het gaat erom welke doelen je wilt realiseren met je website. Laat je informeren over de beide modellen door middel van online research, inlezen in het onderwerp en specialisten te vragen naar de mogelijkheden. 2manydots adviseert u graag.

 

Trendrapport download

Geschreven door Mike Lelieveld op 14 juni 2014.

Kennisblog

Regelmatig publiceren we - naast de workshops die we organiseren - artikelen over trends en ontwikkelingen uit ons vakgebied. Vind je onze blogs interessant en wil je op de hoogte blijven van nieuwe publicaties? Meld je hieronder aan voor de blog alert.

Gratis checklists, whitepapers

Blog alert

Meer artikelen